[X]

Siste helga i januar ble det avhold kurs i RIOS med belønningsbaserte metoder.

Astrid Ellefsen var instruktør og stedet var Fosseren`s Hundesenter. Målgruppen for kurset var de med unghund, men også andre som ønsket å vite mer om belønningsbasert trening.

Det var nydelig kaldt klart vintervær, og gradestokken krøyp ned mot 17 kalde.

Når sola kom fram, og Tore fikk fyrt opp både på bålplassen og i to bålpanner ble det riktig så trivelig. Er jo også kjekt å ha noe å koke kaffe og steike pølser på.

Covid-19 pandemien satte en stopper for den ellers normale teoridelen som skulle ha vært avhold kvelden før praksis i felt. Vet ikke om kurset ble noe ringere av den grunn, da Astrid formidlet sin kunnskap energisk og engasjerende gjennom hele lør- og søndagen.

I belønningsbasert trening er tanken at hunden skal gjøre det vi vil fordi den oppnår noe i stedet for å unngå noe.  Det er ikke så farlig om hunden gjør litt feil så lenge den tør å prøve, og ønsker å jobbe for deg og de belønningen du kan gi den. Belønning kan være en godbit, å løpe, å apportere, å leke, å jakte m.m.

Vi var 8 ekvipasjer som stilte, mange av oss «godt voksne» som ikke har hatt noe særlig forhold til belønningsbaserte metoder tidligere. Det rykket både i den ene og andre ryggmargsrefleksen da vi skulle belønne korrekt adferd og ikke være så nøye på om hunden gjorde feil.

Vi ble loset gjennom enkle øvelser for å synliggjøre basisen i prinsippene. Deretter gikk Astrid mer over til å ta for seg hund for hund/eier for eier. Dette var noe som alle kursdeltagere satte virkelig pris på. Ble kanskje litt venting innimellom, men er jo også artig å se andre enn sin(e) egen hund «i manesjen»

Det som imponerte undertegnede mest var måten hun leste hver enkel hund på og tilpasset treningen deretter. Hundene fikk øvelser tilpasset sitt ferdighet- og modenhetsnivå, og Astrid instruerte og informerte underveis til oss «vanlige dødelige».

Filosofi og metodikk i et slikt kurs er annerledes enn mye av den tradisjonelle tilnærmingen til trening av fuglehunder. Som deltager måtte man virkelig følge med i timen dersom man skulle få med seg essensen i budskapet, samt hvilke øvelser man kunne gjøre på egenhånd

Tror veldig mange av kursdeltagerne syntes det var kjekt å bli utfordret litt på inngrodde vaner og tankesett.

Man blir aldri for gammel til å lære😊

 

På vegne av AFK

Odd Valle

Sponsorer

Royal CaninAgder For Senter  anicura vennesla dyreklinikk horizontal black sørlandets bilsent

Sosialt:

Besøk oss på Facebook   Besøk oss på instagram   Send epost   Grasrotandelen

Antall treff på siden

Artikkelvisninger
1077645

Adresse:

Agder Fuglehundklubb v/Pål Friis
Lumbertoppen 31
4621 Kristiansand

Konto:

Bank: 7325 05 49536
Vipps: #38275
Org.nr: 995632667
Innhold © Agder Fuglehundklubb. Webdesign ©2015-2019 Web Norge